Bilgisayar oyunlarının faydaları ve zararları geçmişten günümüze bir tartışma konusu olmuştur. Her ne kadar sürekli olarak zarar veriyor gibi gözüküyor olsalar da arka planda bir o kadar faydaya da sahipler.
Bilgisayar oyunları ile dil geliştirmek mümkün, özellikle hikayeleştirme bakımından ilerleyen bir oyuna sahipseniz karakterlerin hareketleri ve betimlemeleri ile birlikte öğrenmek istediğiniz dile hızlı bir giriş yapabilirsiniz. Dil öğrenme ve kültür öğrenme konusunda görselleştirmenin ne kadar önemli olduğu araştırmalar sonucu ortaya konulmuş durumda.
Bunun yanı sıra, çocuklarda kriz yönetimi gibi durumların yönetilmesinde de fayda sağlamakta. Analitik düşünme yetisini geliştiren oyunlar. El ve göz koordinasyonu konusunda oldukça büyük fayda sağlamakta.
Bilgisayar Oyunlarının Faydaları Nelerdir?
Bilgisayar oyunlarının faydaları ve zararları konusunda detaylara inecek olursak karşımıza bazı önemli detaylar çıkıyor. Geçmişte, bilgisayarlar ilk icat edildiği ve oyunlar ile zaman geçirilmeye başlandığı dönemlerde söz konusu akıllı sistemlerin şeytan icadı olduğu lanse ediliyordu.
Her konuda olduğu gibi bu konuda da Teknolojinin gelişmesi ve araştırmaların artması sonucunda simülasyonlar gibi pek çok alanda da genişlemeler oldu. Öyle ki, oyunlar ile birlikte ağır iş makinelerinin de eğitimleri verilmekte. Bilgisayar oyunlarının faydaları nelerdir? konusuna liste halinde bakacak olursak;
- Stres yönetimini güçlendirir.
- Analitik düşünme konusunda gelişim sağlar.
- Dil öğrenimi konusunda fayda sağlar.
- Strateji oluşturma ve işleme alam konusunda gelişim sağlar.
- Açık uçlu alanlar sayesinde yaratıcılık konusunda gelişim sağlar.
- Arkadaşlar ile birlikte yapılacak aktiviteler sayesinde sosyalleşme konusunda gelişim sağlar.
- Fiziksel ek ürünler sayesinde evde spor yapma alışkanlığını geliştirir.
- Dikkat gerektiren oyunlar dikkat dağınıklığını önler.
- Tarihsel bilgi edinimini kolaylaştırır.
Oyunlar kendi içlerinde bir hikayeye sahip olabiliyor olsa da bazı oyunlar gerçek hayatta olan tarihsel ilerleyişi de konu almakta. Bu konuda verilebilecek en iyi örnek Assasin’s Creed serisi olacaktır. Ubisoft tarafından geliştirilen oyun, hikaye bakımından eski zamanları konu almakta ve doğru bilgileri görselleştirerek sunmakta.
Oyunlar, el ve göz koordinasyonunu arttırmakta. Özellikle yarış ve simülasyon oyunları oynayarak kendini geliştiren, kazalar atlatan ve hatta pistlerde takımını temsil eden pek çok isim bulunuyor.
Cem Bölükbaşı bu konuda verilebilecek en iyi örneklerden. Pistlerde Ülkemizi temsil eden genç pilot, yarış dışında kendini yarış oyunları oynayarak geliştirmeye devam ediyor.
Bilgisayar Oyunlarının Zararları Nelerdir?
Bilgisayar oyunlarının faydaları ve zararları konusunda tartışmaların sürdüğünü ve bu tartışmaları faydaları olan kısmın sürekli kazandığını dile getirmiştik. Ancak, zararlarını savunan kesimin de kendince haklı olduğu pek çok konu bulunuyor.
Özellikle sürekli olarak bilgisayar oyunlarının karşısında zaman geçiren birisi iseniz hayattan aldığınız keyfin zamanla azaldığını görmüş olabilirsiniz. Bu durum, yapay dopamin salgılanması sonrasında oluşur.
Bilgisayar oyunlarının zararları yapay dopamin salgılanması ile de sınırlı değil, oturduğunuz ve zaman geçirdiğiniz alanlar doğru şekilde ayarlanmazsa uzun vadede sırt ve bel ağrılarını sürekli çekecek durumda olabilirsiniz.
- Zaman yönetimine zarar verir.
- Yapay dopamin salgılanması nedeni ile isteksizlik yaşatır.
- Hareketsiz yaşam ile birlikte obezite ve kalp rahatsızlıklarına neden olur.
- Bağımlılık yapıcı etkileri nedeni ile sürekli olarak iş aksatmaya neden olması.
ABD Tarafında bakıldığı zaman fast food tüketiminin yanı sıra artan oyun oynama oranı ile birlikte obezite ve kalp rahatsızlığı riskleri artmış durumda. Aynı durum maalesef ülkemiz için de geçerli.
Bilgisayar oyunlarının zararları arasında hareketsiz yaşamın en önemlilerinden birisi olduğunu söylemek doğru olacaktır. Sadece bir kişi için değil, kişinin arkadaş çevresinin de orada bulunması, bilgisayar oyunlarının başında geçirilen zamanı arttırmakta.
Oyunların dışında televizyonlar, filmler ve diziler de aynı etkileri oluşturmakta. Yapay dopamin ile birlikte kısa sürede mutluluğa kavuşan pek çok kişi. Konfor alanından çıkarak elde ettikleri mutluluk hormonundan uzak durmakta.
Bilgisayar Oyunları İle Dil Nasıl Öğrenilir?
Bilgisayar oyunlarının faydaları ve zararları konusunda sıkça değindiğimiz bir konu da kesinlikle oyunlar ile dil öğrenilebiliyor oluşu. Oyunlar ile dil öğrenecek olan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunuyor. Peki, Bilgisayar oyunları ile dil nasıl öğrenilir?
Bilgisayar oyunları görselleştirerek öğretmesinin yanı sıra hikaye barındırması nedeni ile oyuncuları kendi içinde yaşayan dünyaya kolaylıkla çekmekte. Alt yazılı oyunlar oynayarak karakterlerin söylediği cümleleri hareketleri ile kolaylıkla bağdaştırabilirsiniz.
Dil öğrenmek bebeklerin konuşmayı öğrenmesi ile tamamen aynıdır. Bir dili öğrenebilmek için o dile maruz kalınması gerekmektedir.
Oynadığınız oyunlardaki karakterler, yaptıkları hareketler ile birlikte size görselleştirerek hikayeler anlatmakta. Söylenenleri tekrar etmenin yanı sıra alt yazılar ile hareketleri bağdaştırarak hangi kelimenin ne anlama geldiğini kolaylıkla kavraya bilir, dil öğrenimini gerçekleştirebilirsiniz.
Bilgisayar ile çok zaman geçiriyorsanız mutlaka çevre bileşenleri temizliğine de dikkat etmeniz gerekmekte. Peki, bilgisayar klavyesi nasıl temizlenir?