Sağlıklı yaşam için doğru uyku düzeni nedir? Uyku, belki de yaşamın vaz geçilmez en büyük enerji depolama sistemi. Uyku, sadece biz insanlar değil, pek çok canlı için de oldukça önemli. Öyle ki, gözle görülemez mikro organizmaların bile uyku halinde olduğu bilinmekte.
Günde kaç saat uyumak doğru? Aslında, uyku saatleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak, uyku ihtiyacı neredeyse herkes için aynı orandadır. Bu nedenle, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre uyku düzeni oluşturmak en iyi seçenek olacaktır.
Uyku, sadece dinlenmek değil. İç organların onarılması, Mental sağlığın korunması ve hormonal dengenin sağlanması için oldukça önemlidir. Uyku saati nasıl hesaplanır? Doğru uyku nasıl olur?
Doğru Uyku Saati Nedir? Uyku Saatleri Nasıl Hesaplanır?
Sağlıklı yaşam için doğru uyku düzeni ve gün içinde daha dinç olabilmek için Doğru uyku saati nedir? Bilinmesi gerekiyor. Uyku saati hesaplama yöntemleri ile. Gün içinde ne kadar uyuduğunuzu ve ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz.
Her ne kadar uyku düzeni ve uyku saatleri için belirli örnekler olsa da bazı durumlarda uyku süreleri değişiklik gösterebilir. Özellikle, işleri nedeni ile geceleri uyanık kalan ve gündüzleri uyuyan kişiler ile. Bu durumun tam tersinde yaşayan kişiler için aynı uyku oranını bekleyemeyiz.
Uzmanlara Göre;
-
Yetişkin bir bireyin gün içinde 5 saatten az uyumaması.
-
9 Saatten fazla uyumaması.
Önerilmekte. Bu durum içine, işiniz ve okulunuzu hesaplayarak kendinize göre bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz. Ancak, bu uyku sürelerinden fazla veya az olan bir düzeniniz varsa. Değişiklikler ilk birkaç hafta sorunlar yaşamanıza neden olacaktır.
Gece uykularınız veya gündüz uykularınız gün içinde yeterli gelmiyorsa bu durumda ara uykular yapmanız doğru seçim olabilir.
Gün İçinde Kestirmek Neden Önemli? Ara Uyku Nasıl Yapılır?
Ara uyku ile daha dinç olmak mümkün. Ancak, bu yöntem de kendinizi deneyerek test edeceğiniz ve sonuç bulabileceğiniz bir yöntem.
Kaliteli uyku düzeni elde etmek için kendinizi tanımalı. Farklı taktikleri sürekli olarak denemeli. Yaşadığınız deneyimleri göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle öğrenciler ve masa başı çalışanlar için önerilen gün içi kestirmeler öğle saatlerinde yapıldığı zaman daha etkili olmakta.
Öğle aralarında 20 dakika kadar yapacağınız ara uykular, daha kaliteli uyku düzenine sahip olmanızı sağlamakta.
Öğle vakitlerinde 20 dakikalık kestirme gece uyuyacağınız 2 saate eş değerdir. Ancak, herkes için etkili gibi gözüküyor olsa da. Uyku problemleri yaşayan ve gece uyuma konusunda sorun yaşayan kimse için önerilmemektedir.
Sağlıklı yaşam için doğru uyku düzeni ve Öğle kestirmeleri için şartlar nelerdir?
-
Mümkünse yanınızda başınızı koyabileceğiniz ufak yastıklardan bulundurun.
-
Uyumadan önce yemek yememiş olmaya dikkat edin.
-
Uyumak için seçtiğiniz yer ne çok rahat ne az rahat olmalı.
-
20 Dakikalık uyku süresini geçmeden. En fazla 25 dakika kadar olacak uyku düzenine sahip olun.
Uyku Sorunları Genetik Olabilir Mi? Kaliteli Uyku Alamamak Sizin Suçunuz Olmayabilir
Kimi zaman düzen elde etmek ve düzenli bir uyku planına sahip olmak isteriz. Kimileri bunu başaramaz ancak bazı durumlarda başarılı olanlar istedikleri kadar verim alamayabilirler. Peki, Kaliteli uyku alamamak genetik bir sorun olabilir mi?
Evet, 4 – 5 saatlik uyku ile yıllarca uyumuş kadar enerjisi olan insanlar ile 15 saate varan uyku saatlerine ulaşan insanların enerjisizlikleri tam olarak burada karşımıza çıkmakta.
Bu durum sizin gece insanı mı gündüz insanı mı olduğunuzu da belirler. Kimi insanlar gece insanıdır. Erken yatmak ve erken kalkmak terimlerinden uzak isteseler de bu durumu sağlayamayacak durumlardadırlar.
Nasıl Sağlıklı Uyulur? Uyku Süresi Hesaplama Aracı Nasıl Kullanılır?
Bu durum her insan için farklılık gösterebilir ancak yapılan araştırmalara göre. İnsanların büyük bir oranı 15 dakika içinde uykuya dalma oranlarına sahiptir. Uykuya dalmak için farklı yöntemler kullanılabilir bu yöntemler;
-
Koyunları ve benzeri durumları sayarak beyini meşgul etmek, uykuya hazır hale getirmek.
-
Hiçbir şekilde hareket etmeden beyini uyarmayı bırakmak.
-
Derin nefes alma ve verme süreçleri ile solunumu yavaşlatmak.
Olabilir. Genel anlamda işe yarayanlar hareket etmemek ve rahat bir pozisyonda nefes egzersizleri yapmaktır. 15 dakika içinde uykuya dalabileceğinizi bilerek beklemek daha iyi sonuç almanızı sağlar.
Sağlıklı yaşam için doğru uyku düzeni ile nasıl sağlıklı uyulur? Kaliteli uyku için ortam nasıl olmalı? Kaliteli uyku denildiği zaman bulunduğunuz ortamın önemi kendini bir adım öne çıkartmakta.
-
Uzun süreli uykular için rahat bir yatak seçilmeli.
-
Odanızın içine sokak ışıkları veya diğer yapay ışıkların girmemesi gerekiyor.
-
Mümkünse tamamen sessiz olmalı, dışarıdan gelecek seslere kapalı olmalısınız.
-
İyi havalanmış, ne çok sıcak ne çok soğuk. Tam size göre ayarda bir oda sıcaklığı olmalı.
-
Yorganınızın kalınlığının fazla olmaması, tam ayarında olması gerekmekte.
Tüm bu şartların yanı sıra. Gün içinde yediğiniz yemekler ve içtiğiniz su oranları da uykunuzu direkt olarak etkilemekte. Kafein ağılıklı içecekler içen kişilerde uyku sorunlarının baş göstermesi oldukça olasıdır.
Uyku Saati Hesaplama Aracı Nasıl Kullanılır?
Sağlıklı yaşam için doğru uyku düzeni ile uyumlu Uyku saati hesaplama aracı nedir? Nasıl Kullanılır? Doğru uyku nedir? Uyku saati nasıl hesaplanır? Gibi soruların cevabını; Uyku saati hesaplama aracı ile kolaylıkla alabilirsiniz.
Uyku saati hesaplama aracı, kaçta uyumanız ve kaçta kalkmanız gerektiğini söyleyen. Veya uyanmak istediğiniz bir zaman varsa. O zaman içinde uyanmak için kaçta uyumalısınız gibi soruların cevabını vermekte?
Özellikle, sabah erken kalkmak zorunda olanların kullanabileceği bu ara. 90 dakikalık periyotlara göre hangi zaman diliminde uyursanız istediğiniz saatte kalkmanız gerektiğine dair bilgiler veriyor. Uyku saati hesaplama aracını kullanmak için;
-
Saat seçim ekranından uyumak istediğiniz veya uyanmak istediğiniz saati seçin.
-
Kaçta yatmalıyım? Veya Kaçta kalkmalıyım seçeneklerinden birini seçin ve hesaplayın.
-
Karşınıza çıkacak sonuçlara göre planlarınızı oluşturun.
6:30’da kalkmak isteyen bir kişi için sunulan doğru uyku saatleri bu şekilde. Bu uyku saatlerine göre 90 dakikalık olan. Hafif uyku sürecinde uyanmanız daha olası ve kolaydır.
Bu nedenle, alarm gibi uyarıcıları da bu süreçlere göre ayarlamanız en doğrusu olacaktır.